Naar goede gewoonte organiseert de Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks opnieuw haar tweejaarlijkse wedstrijd tijdens Horeca Expo. Deze wedstrijd richt zich naar alle Belgische koks die tewerkgesteld zijn in een Belgische grootkeuken.
Wat houdt de wedstrijd in?
Als opdracht moeten de deelnemers een eigen creatie van een feestmenu voor een gemeenschapskeuken voorzien van 3 gangen met enkele opgelegde voorwaarden:
- Vegetarisch voorgerecht (koud of warm)
- Warm hoofdgerecht met als basis waterzooi
- Nagerecht op basis van flensjes
De grondstoffenkostprijs van het totale menu mag 10 euro bedragen. De samenstelling en de bereidingswijze moet beantwoorden aan de vereisten van een gezond en evenwichtig voedingspatroon.
Met het organiseren van deze wedstrijd, heeft V.V.G. een aantal doelstellingen voor ogen:
- Het creëren van nieuwe en originele feestgerechten.
- Het stimuleren van nieuwe en alternatieve bereidingsprocédés.
- De aandacht vestigen op de kwaliteit, de hygiëne en de voedselveiligheid in grootkeukens.
- De nodige contacten leggen op de beurs binnen de sector.
- België als culinaire draaischijf van Europa verder dynamiseren.
- Het opwaarderen van de cateringsector en het promoten van het beroep van grootkeukenkok
Verloop van de wedstrijd
Schriftelijke inzending
De kandidaten dienen tegen 19 september 2022 schriftelijk een eigen creatie van een feestmenu voor te stellen, dat in normale omstandigheden in een grootkeuken, voor een grote groep verbruikers kan bereid worden.
De finale
De 5 best gerangschikte kandidaten worden weerhouden en bereiden zelf hun voorgesteld menu in een speciaal daartoe ontworpen demokeuken tijdens Horeca Expo op dinsdag 22 november 2022.
De winnaar wordt uitgeroepen tot “Beste Belgische Grootkeukenkok 2022 – 2023”.
Het volledige wedstrijdreglement kan geraadpleegd worden via deze link.