Al zeven decennia is de wedstrijd ‘Eerste Kok van België’, die jaarlijks door Club Prosper Montagné wordt georganiseerd, een vaste waarde in ons culinair landschap. Wie de palmareslijst erop naslaat, ontdekt tal van iconische namen, topvertegenwoordigers van de Belgische gastronomie en aanstormend culinair talent”, zei voorzitter Robert Van Landeghem. “Het doet ons veel plezier dat collega Viky Geunes, chef van het Zilte***, het ambassadeurschap van deze jubileumeditie heeft aanvaard.
De finalisten zullen drie gerechten moeten klaarmaken. Als voorgerecht een Noordzeevissoep met bijvangst. De kandidaten hebben de keuze uit acht ingrediënten: rode poon, wijting, pladijs, griet, wulken, kokkels, grijze garnalen en noordzeekrab. Volgens het wedstrijdreglement moet men daar minimum vier van gebruiken. Bovendien moet één van de ingrediënten op de klassieke Escoffier-manier als quenelle worden bereid. Hertenrug met grondwitloof wordt het hoofdgerecht. Tot slot worden er ook drie, apart geserveerde minidesserten verwacht, waarvan één met chocolade, die samen een harmonisch geheel vormen.”