Wij creëren maatschappelijk en sociaal verantwoorde events met impact
Samen willen we:
- onze milieu-impact verminderen
- communities ondersteunen in hun transitie naar een duurzame economie
- innovatie bevorderen
- diversiteit en inclusie in al haar dimensies omarmen
Als deel van Easyfairs Group verbinden we ons tot de Net Zero Carbon Events pledge. Ons doel? Volledig energieneutraal zijn tegen 2050 en onze CO2-uitstoot halveren tegen 2030.
DE 6 BELANGRIJKSTE INITIATIEVEN
om deze doelstellingen te bereiken:
1.
Production & waste
We hanteren een duidelijk afvalbeleid
- We sorteren alle afval
- We plaatsen sorteerbakken op strategische locaties
- We laten frituurolie en -vet van exposanten ophalen en recycleren door onze partner Quatra
- We beperken het gebruik van tapijt als vloerbekleding
- We gebruiken milieuvriendelijke schoonmaakproducten
- We limiteren het gebruik van plastic verpakkingen
- We gebruiken enkel recyclebaar plastic voor onze productienoden
- We bannen plastic voor eenmalig gebruik in onze cateringpunten
2.
Energy
We nemen energiebesparende maatregelen
- We beperken het energieverbruik door de verlichting, verwarming en HVAC tijdens de op- en afbouw te controleren
- We beperken de temperatuur tot 20°C
- We gebruiken LED-verlichting
- We promoten tijdens Horeca Expo veertig tips & tricks om energie te besparen in Hal 2
3.
Travel & accomodation
We verminderen de reisuitstoot
- We stellen elektrische laadpalen voor wagens ter beschikking
- We stimuleren bezoekers om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer (tramhalte voor de deur) naar het event te komen
- We sporen bezoekers aan om te carpoolen naar het event
We hanteren een duidelijk afvalbeleid
- We sorteren alle afval
- We plaatsen sorteerbakken op strategische locaties
- We laten frituurolie en -vet van exposanten ophalen en recycleren door onze partner Quatra
- We beperken het gebruik van tapijt als vloerbekleding
- We gebruiken milieuvriendelijke schoonmaakproducten
- We limiteren het gebruik van plastic verpakkingen
- We gebruiken enkel recyclebaar plastic voor onze productienoden
- We bannen plastic voor eenmalig gebruik in onze cateringpunten
We nemen energiebesparende maatregelen
- We beperken het energieverbruik door de verlichting, verwarming en HVAC tijdens de op- en afbouw te controleren
- We schakelen de elektriciteit op alle standen uit ’s nachts
- We beperken de temperatuur tot 20°C
- We gebruiken LED-verlichting
- We promoten tijdens Horeca Expo veertig tips & tricks om energie te besparen in Hal 2
We verminderen de reisuitstoot
- We stellen elektrische laadpalen voor wagens ter beschikking
- We stimuleren bezoekers om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer (tramhalte voor de deur) naar het event te komen
- We sporen bezoekers aan om te carpoolen naar het event
4.
Logistics
We selecteren onze leveranciers mede op basis van duurzaamheidscriteria
5.
Food & Food waste
We zorgen dat onze cateringpunten duurzaam omgaan met voeding
- We vragen onze leveranciers om: voeding lokaal in te kopen, vis te serveren die duurzaam gevangen is en fair trade of biologische thee of koffie aan te bieden
- We voorzien vegetarische en vegan opties bij alle cateringpunten
- We controleren de grootte van porties om voedseloverschotten te beperken
- We doneren voedseloverschotten van exposanten (verzameld door vrijwilligersorganisatie Kiwanis) aan Poverello en andere organisaties die zich inzetten voor minderbedeelden
6.
Social responsibility
We verankeren duurzaamheid in de kern van het event
- We integreren duurzaamheid in het inhoudelijk programma
- We voorzien een duidelijk grondplan en leiden bezoekers zo naar exposanten die inzetten op duurzame producten en innovatie
- We reiken een sustainability award uit aan een exposant die eruit springt op het vlak van duurzaamheid
- We zamelen geld in voor de vzw Brood(doos)nodig en zorgen zo samen voor een gevulde brooddoos voor élke leerling
- We stimuleren innovatie via onze innovatiegallerij en -prijzen en bieden start-ups een platform om innovaties te presenteren
- We bouwen een Visit the Green Future zone in Hal 2 waarbij we de duurzame visie van onze exposanten in de kijker zetten
- We ondersteunen communities om connecties te leggen met de horecasector
- We geven leerlingen van Hotelschool Gent en Toerisme & Hotelschool Spermalie de kans om onze cateringpunten tijdelijk te runnen
- We geven de voorkeur aan lokale leveranciers en leveranciers die maatschappelijk verantwoorde praktijken toepassen
- We genereren toerisme in de stad en ondersteunen zo lokale restaurants en hotels
We selecteren onze leveranciers mede op basis van duurzaamheidscriteria
We zorgen dat onze cateringpunten duurzaam omgaan met voeding
- We vragen onze leveranciers om: voeding lokaal in te kopen, vis te serveren die duurzaam gevangen is en fair trade of biologische thee of koffie aan te bieden
- We voorzien vegetarische en vegan opties bij alle cateringpunten
- We controleren de grootte van porties om voedseloverschotten te beperken
- We doneren voedseloverschotten van exposanten (verzameld door vrijwilligersorganisatie Kiwanis) aan Poverello en andere organisaties die zich inzetten voor minderbedeelden
We verankeren duurzaamheid in de kern van het event
- We integreren duurzaamheid in het inhoudelijk programma
- We voorzien een duidelijk grondplan en leiden bezoekers zo naar exposanten die inzetten op duurzame producten en innovatie
- We reiken een sustainability award uit aan exposanten die inzetten op duurzaamheid
- We zamelen geld in voor vzw Brood(doos)nodig en zorgen zo samen voor een gevulde brooddoos voor elke leerling
- We stimuleren innovatie via onze innovatiegallerij en -prijzen en bieden start-ups een platform om innovaties te presenteren
- We bouwen een Visit the Green Future zone in Hal 2 waarbij we de duurzame visie van onze exposanten in de kijker zetten
- We ondersteunen communities om connecties te leggen met de horecasector
- We geven leerlingen van Hotelschool Gent en Toerisme & Hotelschool Spermalie de kans om onze cateringpunten tijdelijk te runnen
- We geven de voorkeur aan lokale leveranciers en leveranciers die maatschappelijk verantwoorde praktijken toepassen
- We genereren toerisme in de stad en ondersteunen zo lokale restaurants en hotels
BEZOEKER?
Dit kan jij doen:
Jij kan helpen om van Horeca Expo een duurzaam event te maken!
- Kom te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar Horeca Expo. Neem je toch de auto? Geef je collega’s en/of vrienden een rit!
- Gooi je afval in de juiste sorteerbak.
- Overnacht in een (eco)hotel op wandelafstand van Flanders Expo of kom vanuit het centrum met het openbaar vervoer naar Horeca Expo.
Exposant?
Dit kan jij doen:
Zo maak jij jouw deelname aan Horeca Expo duurzamer.
Als exposant speel jij een belangrijke rol in de totstandkoming van een duurzame editie van Horeca Expo.
- Kies een herbruikbare all-in stand van Easyfairs of ontwerp een eigen stand die je kan hergebruiken.
- Installeer LED-verlichting in jouw stand.
- Maak gebruik van herbruikbare panelen (bv. zonder datum) gemaakt van recycleerbare materialen, en indien mogelijk met milieuvriendelijke inkt.
- Probeer zoveel mogelijk recycleerbare vloerbekleding te gebruiken.
- Een geschenk geven aan bezoekers? Vraag jezelf af of het geschenk nuttig is en het effectief gebruikt zal worden.
- Recycleer door gebruik te maken van onze sorteerbakken.
- Kom met het openbaar vervoer of carpool met je collega’s indien mogelijk.
- Verblijf in een hotel op wandelafstand of overnacht in het centrum van Gent en kom met het openbaar vervoer naar het event.
- Kies voor duurzame transport- en logistieke bedrijven, en (lokale) leveranciers.
- Vermijd plastic voor eenmalig gebruik.
- Probeer hoeveelheden zo goed mogelijk in te schatten om voedseloverschotten te vermijden.
- Neem actief deel aan de initiatieven tijdens Horeca Expo die de duurzame ontwikkeling van de horecasector ondersteunen.
- Inspireer bezoekers van je stand door hen kennis te laten maken met jouw duurzame werking en/of producten.