Château Bon Baron

Château Bon Baron

Over ons

PIONIEREN IN EEN NIEUW WIJNLAND

Het was in het jaar 2000 niet gemakkelijk, als Nederlanders in het Franstalige België, om een nieuw wijndomein te creëren in een land wat geen wijnland is, daar waar de wijngaarden sinds eeuwen verdwenen zijn en er generaties lang kennis en kunde verloren zijn gegaan. Overal in de Waalse dorpen aan de Maas zijn echter nog duidelijke indicaties te traceren van oud vervlogen tijden: “Rue du Vignerons, Impasse de Vigne, Walgrappe enz. De enige manier was om een volledig eigen domein vanuit het niets op te bouwen, en dat was precies hetgeen dat Jeanette en Piotr deden begin jaren 2000; toen zij een Chateau kochten in de Maasvallei, nabij Dinant en dit “Chateau Bon Baron” noemden. Het domein bezat, behalve voldoende grond en 2 stuks 100 jaar oude wijnstokken in de glasserre achter het huis, geen enkele wijngaard en was volledig onbekend. Na bestudering van de klimaatontwikkelingen van de afgelopen 50 jaar en de rijke gevarieerde bodemsamenstellingen, ontwikkelden Jeanette en Piotr voornamelijk interesse in de omliggende gronden. Dezelfde redenen waarom in een later stadium de terreinen van Divo Nanto, bij de entree van Dinant gekocht werden. Deze terroir’s met uitstekende expositie gaven hen de gelegenheid om uitsluitend historische vitis vinifera wijndruivenrassen aan te planten.

Ze bezitten nu meerdere fantastisch gelegen wijngaarden, 17 hectaren in totaal, waaronder de fameuze Valburnot Terrassen, waar de Pinot Noir Trésor vandaan komt. Om de druivenrassen beter te leren kennen begon Jeanette hoofdzakelijke droog afgebouwde mono-cépage wijnen te maken, die beantwoorden aan de meest veeleisende normen en die direct door de hoge gastronomie van België gesmaakt werden. Met de nodige wijn- en gastronomische opleidingen o.a. bij Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie heeft ze haar domein weten uit te bouwen tot een domein met de allergrootste aantal aan verschillende druivenvariëteiten. Naast de klassiekers van witte wijnen werd haar grote specialiteit rode wijnen van grote klasse. Ze werkt tot op de dag van vandaag grensverleggend, op het limiet van de mogelijkheden die België wat klimaat en terroir te bieden heeft. Inmiddels moeten de meest doorgewinterde proevers en wijnhandelaren nu jaar na jaar toegeven dat de kwaliteit van haar wijnen uitstekend zijn. De wall of fame met uitgebreide certificaten van nationale en internationale prijzen getuigen van het onstuitbare succes.

Vanaf de start heeft Jeanette haar domein gestuurd naar verantwoorde duurzame wijnbouw. Duurzaamheid alleen is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de druiven en de wijn, zegt zij, maar het draagt zeker bij tot de kwaliteit van leven, de kwaliteit van de bodem en uiteindelijk de puurheid van het fruit. Een andere belangrijke factor is opbrengst. Om de opbrengst te controleren, past zij groene oogst toe en een selectieve vooroogst, om de rijpheid te bevorderen.

Wijn maken is niet zo erg moeilijk; het is feitelijk de eenvoud zelf; het is echter consequent opletten. Het cultiveren van wijn is als het cultiveren van je eigen levensloop. wijnbouw kun je wel vergelijken met een topsport. Je mag pas juichen als je de finishlijn gehaald hebt.
Een zorgvuldige selectie in de wijngaard en later op het domein, tijdens de oogst het verwijderen van imperfecte trossen, de keuze van het wel of niet ontstelen, koude maceratie, langzame fermentatie, pigeage en/of remontage met gebruik van tijd en temperatuur gestuurde technieken; het opvoeden in nieuwe eiken vaten tot wel 24 maanden en soms langer en het bottelen met de hoogste technologische kennis. Iedere wijn krijgt hierdoor ruimte voor haar eigen karakter. Een bezoek aan de kelder van Chateau Bon Baron kan het beste ruim van te voren gepland worden, zodat de mensen de perfecte uitleg van de wijnmakers zelf krijgen.

Om de wijnen van Chateau Bon Baron tegen een internationaal daglicht te kunnen houden heb ik vanaf dag 1 mijn wijnen commercieel ingezet op beurzen van internationaal niveau. Dit bleek een grote test, een examen en keuring door buitenlandse collega’s te zijn. Buitenlandse wijngaardeniers die regelmatig en nog steeds de wijnen van Chateau Bon Baron komen proeven. Later ontstonden hieruit vriendschappen en veel internationaal erkende wijngaardeniers bezochten inmiddels de kelders van Chateau Bon Baron en proefden haar wijnen. Oprecht en gewaardeerde adviezen worden regelmatig uitgewisseld. Je raakt nooit uitgeleerd. De beurzen geven ons eveneens grote zichtbaarheid en geven het grote publiek de gelegenheid om onze wijnen direct te vergelijken met wijnen uit de landen om ons heen. We hadden niets meer te vrezen. Om kennis en professionaliteit in deze tijd van zich steeds vernieuwende technieken goed te kunnen bijsturen, bezoekt Chateau Bon Baron internationale symposia en wereldbefaamde wijngaardeniers.

Ben je een van de uitverkorenen en krijg je bij Chateau Bon Baron een rondleiding in een van de meest moderne kelders van België, zo niet Europa, dan verneem je snel met een glas in je hand, dat het geheim van de wijnkwaliteit uit de wijngaarden komt. Bij Chateau Bon Baron, valt altijd veel te beleven en te leren. Niet alleen de wijnen zijn van de allerhoogste internationale standaard, maar ook het gamma aan diverse wijnen is bewonderenswaardig. Het is een gamma waar een ieder iets kan vinden wat hem of haar aanspreekt. Chardonnay, Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris, Muscat, Müller Thurgau, Blanc de Noir, Acolon, Cabernet, Gamaret, Garanoir, Pinot Noir etc.

Blind geproefd tonen haar wijnen alle kwaliteiten en typiciteiten waar de boeken over schrijven, maar die zo zelden aangetroffen wordt in Wallonië. Haar Chardonnay heeft een geweldige finesse, haar Pinot Noir Trésor een verbluffende kracht, haar Acolon een enorme intensiteit als consequentie van de leeftijd en kleine productie van de wijnstokken. En zo gaat het maar door van vat tot vat.

De wijnen van Chateau Bon Baron worden onder de beste wijnen van België gerekend. De passie voor smaken en geuren en combinaties met eten zijn een onuitputtelijke inspiratiebron die Jeanette tijden degustaties overdraagt aan haar eigen publiek. Ik wil aantonen dat zelfs de kleinste AOC prachtige wijnen kan produceren. Een gereduceerde opbrengst kan prachtige evenwichtige, langlevende wijnen opbrengen.
Jeanette en Piotr voelen zich een met hun wijngaarden en maken alle wijnen samen, maar haar man Piotr is de patroon van de Pinot Noir Trésor. Wijnbouw op grote schaal doe je niet alleen, je bent afhankelijk van jouw team, mensen die dezelfde normen en begrippen hanteren en hoog in het vaandel houden. Door gezamenlijke passie, enthousiasme en sensibilisering begrijpt iedereen dat alles wat we doen als doel heeft het bevorderen van de kwaliteit.

Philosophy : QUALITY NEVER GOES OUT OF STYLE.

Youtube: “tasty tales bon baron”

Als vrouw luister ik naar het advies van vrouwen en van mannen, en daarna volg ik mijn eigen weg.

Ik houd ook van de quotes van Jancis Robinson:
– Omarm dat je een vrouw bent
– Bescherm uzelf en uw reputatie – leer nee zeggen
– Verhoog uw kennis met nieuw onderwijs
– Bouw verder aan je opleiding met proefgroepen
– Beheers de kunst van genadige, authentieke zelfpromotie
– Vertrouw op je smaakpapillen
– Accepteer selectieve promotiekansen

Nieuws

Vacatures

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top