Twee Nederlandstaligen en drie Franstaligen kruisen op 23 november de pollepels en dingen er mee naar de Trophy Pierre Wynants 2022. Zij werden na lezing van hun ingezonden recepten geselecteerd door een jury van Mastercooks: Jo Nelissen, coach van het Belgian Culinary Team, Freddy Vandecasserie, Daniel Molmans, Alain Deluc, Frank Fol, Cédric Poncelet en Pierre Wynants himself.
Voor de Trophy moeten de kandidaten met Belgische producten werken. Voor het voorgerecht is het basisingrediënt knolselder dat gecombineerd moet worden met seizoensproducten uit de Mystery Box die MABRU (de Brusselse vroegmarkt) zal samenstellen. In het glas komt daarbij de Ruffus Brut Sauvage. Het hoofdgerecht draait rond de Vis van het Jaar, grijze garnalen, die de kandidaten ongepeld geleverd krijgen. Daar hoort een Kasteelbiertje bij, vrij te kiezen: Blond, Tripel, Rouge, Xtra of Donker. Er moet afgesloten worden met een dessert op basis van Callebautchocolade en Rombauts Espresso Royal.
De winnaar van de wedstrijd ontvangt een gouden medaille en een replica van de trophee. Hij/zij mag ook België vertegenwoordigen op de Europese Chef Challenge en – indien daar geselecteerd – naar de Global Chef Challenge.